Scroll to top
cross-border stamp image

Γνωστοποίηση Λειτουργίας Επιχείρησης Οδικής Βοήθειας Οχημάτων

Βασικές πληροφορίες

Θεσμικός Φορέας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Οργανική μονάδα θεσμικού φορέα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΔΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (Δ31)

Περιγραφή

Η διαδικασία αφορά την αρχική γνωστοποίηση λειτουργίας επιχείρησης οδικής βοήθειας οχημάτων και τη γνωστοποίηση μεταβολών.

Με μια ματιά

Σημεία εξυπηρέτησηςΠεριφερειακές ενότητες, Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΚΕΠ-ΕΚΕ), Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφερειακής Ενότητας
Ψηφιακά σημεία παροχήςNotifyBusiness
Αριθμός Δικαιολογητικών0
Κόστος~ 50
Διάγραμμα διαδικασίας

Προϋποθέσεις

Για την έναρξη λειτουργίας επιχείρησης οδικής βοήθειας οχημάτων απαιτείται η προηγούμενη γνωστοποίηση. Η επιχείρηση οδικής βοήθειας τηρεί τα δικαιολογητικά και το αποδεικτικό υποβολής της γνωστοποίησης στον χώρο άσκησης της δραστηριότητάς της.

Η επιχείρηση οδικής βοήθειας καλύπτει τις Περιφερειακές Ενότητες όπου δραστηριοποιείται είτε με δικά της μέσα είτε με συνεργάτες οδικής βοήθειας, με τους οποίους έχει σύμβαση συνεργασίας.

Η επιχείρηση οδικής βοήθειας έχει κάνει έναρξη δραστηριότητας στην αρμόδια φορολογική αρχή για τη δραστηριότητα της οδικής βοήθειας οχημάτων.

Προϋποθέσεις για τα οχήματα οδικής βοήθειας: Η επιχείρηση οδικής βοήθειας διαθέτει τουλάχιστον ένα (1) φορτηγό όχημα ιδιωτικής χρήσης (πλατφόρμα, γερανοφόρο) ανά ηπειρωτική Π.Ε. δραστηριοποίησης καθώς και στα νησιά που δραστηριοποιείται, μικτού βάρους άνω των τεσσάρων (4) τόνων, το οποίο έχει εγκαταστημένο σύστημα γεωχωρικού εντοπισμού (GPS). Εκτός των ανωτέρω ελαχίστων υποχρεωτικών οχημάτων, η επιχείρηση οδικής βοήθειας μπορεί να διαθέτει απεριόριστο αριθμό παντός είδους οχημάτων (όπως αυτοκίνητα, φορτηγά ή δίκυκλα). Τα οχήματα οδικής βοήθειας ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα στην επιχείρηση οδικής βοήθειας ή κατέχονται με παρακράτηση της κυριότητας ή σύμβαση μίσθωσης ή χρηματοδοτικής μίσθωσης. Εάν η επιχείρηση είναι μόνο επιχείρηση οδικής βοήθειας βαρέων οχημάτων τότε, αντί για το ανωτέρω όχημα, πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα (1) φορτηγό αυτοκίνητο άνω των δεκαεννέα (19) τόνων (πλατφόρμα, γερανοφόρο). Για τον υπολογισμό του ελάχιστου αριθμού φορτηγών οχημάτων οι Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού Τομέα, Βορείου Τομέα, Δυτικού Τομέα και Νοτίου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής (πρώην Νομαρχία Αθηνών) λογίζονται ως μια Π.Ε.

Προϋποθέσεις για τους χώρους παραμονής και μεταφόρτωσης: Η επιχείρηση διαθέτει τουλάχιστον έναν σταθμό παραμονής και μεταφόρτωσης σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και στα νησιά που δραστηριοποιείται. Ο σταθμός παραμονής και μεταφόρτωσης πρέπει να διαθέτει: α) ισόγειο χώρο για γραφείο και αίθουσα αναμονής, ικανού εμβαδού για την υποδοχή των επιβατών των οχημάτων, β) τουλάχιστον ένα WC, γ) τουλάχιστον μία τηλεφωνική σύνδεση, δ) ηλεκτρονικό υπολογιστή, ε) συσκευή ασύρματης επικοινωνίας με τα οχήματα της οδικής βοήθειας, στ) στεγασμένο ισόγειο χώρο ικανού εμβαδού, με τάφρο επιθεώρησης ή ανυψωτικό μηχάνημα, ζ) χώρο στάθμευσης για τα οχήματα της επιχείρησης. Ο χώρος πρέπει να είναι νομίμως υφιστάμενος αναφορικά με την κατασκευή και τη χρήση ως επιχείρησης οδικής βοήθειας οχημάτων και να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ως επιχείρηση οδικής βοήθειας οχημάτων, σύμφωνα με τον ισχύοντα οικοδομικό και κτιριοδομικό κανονισμό, τον κανονισμό πυροπροστασίας, τις εκάστοτε ισχύουσες γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις, καθώς και τις κτιριολογικές προδιαγραφές της ειδικής για τη δραστηριότητα νομοθεσίας. Το δικαιολογητικό "Βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης από ιδιώτη μηχανικό" δεν αναζητείται για τις επιχειρήσεις οδικής βοήθειας οχημάτων που λειτουργούν ήδη με βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας ή άδεια και υποβάλλουν γνωστοποίηση μεταβολής σύμφωνα με το άρθρο 213 παρ. 1 ν. 4442/2016 (Α108). Για τον υπολογισμό του ελάχιστου αριθμού σταθμών παραμονής και μεταφόρτωσης οι Π.Ε. Κεντρικού Τομέα, Βορείου Τομέα, Δυτικού Τομέα και Νοτίου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής (πρώην Νομαρχία Αθηνών) λογίζονται ως μια Π.Ε.

Η επιχείρηση οδικής βοήθειας να διαθέτει τηλεφωνικό κέντρο εικοσιτετράωρης λειτουργίας με καταγραφή κλήσεων.

Η μη ασφαλιστική επιχείρηση οδικής βοήθειας διαθέτει ατομική ή ομαδική ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης έναντι των πελατών της για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές από την παροχή υπηρεσιών οδικής βοήθειας οχημάτων. Η ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης καλύπτει την επιχείρηση, τις εγκαταστάσεις της καθώς και το προσωπικό και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί. Το ελάχιστο ποσό κάλυψης ανά ατύχημα ορίζεται ίσο με το ποσό κάλυψης ευθύνης από αυτοκινητιστικό ατύχημα που ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 6 του π.δ. 237/1986 (Α΄ 110).

To φυσικό πρόσωπο που είναι ο φορέας της δραστηριότητας ή τα φυσικά πρόσωπα που εκπροσωπούν το νομικό πρόσωπο να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για λαθρεμπορία, εμπορία ή χρήση ναρκωτικών, σωματεμπορία, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, απάτη, κλοπή, πλαστογραφία, χρήση πλαστού εγγράφου, ληστεία, λιποταξία, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, δωροδοκία.

Προϋποθέσεις για το τεχνικό προσωπικό: Η επιχείρηση οδικής βοήθειας απασχολεί με οποιασδήποτε μορφής σχέση εργασίας και με συμβάσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης τουλάχιστον το ακόλουθο τεχνικό προσωπικό: α) Έναν διευθυντή τεχνικού τμήματος μηχανολόγο - μηχανικό, πτυχιούχο ανωτέρας ή ανωτάτης σχολής, ο οποίος παρέχει τις υπηρεσίες του κυρίως στην έδρα της επιχείρησης. β) Σε κάθε ηπειρωτική Περιφερειακή Ενότητα, στις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης και στα νησιά Εύβοια, Ρόδο, Κέρκυρα, Λέσβο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Χίο, Κω που δραστηριοποιείται τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενους από τους οποίους το 50% τουλάχιστον είναι ειδικότητας μηχανοτεχνιτών ή ηλεκτροτεχνιτών οδηγών και το υπόλοιπο οδηγών. γ) Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν οδική βοήθεια και σε άλλα νησιά εκτός των προαναφερομένων τουλάχιστον δύο εργαζόμενους από τους οποίους το 50% τουλάχιστον είναι ειδικότητας μηχανοτεχνιτών ή ηλεκτροτεχνιτών οδηγών και οι υπόλοιποι οδηγών δ) Έναν μηχανοτεχνίτη ή ηλεκτροτεχνίτη οδηγό στους σταθμούς παραμονής και μεταφόρτωσης που διαθέτει. Στο ελάχιστο τεχνικό προσωπικό μπορούν να συμπεριληφθούν και να προσμετρηθούν ο ιδιοκτήτης ή οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, εφόσον διαθέτουν τα προσόντα του άρθρου 2 ν. 3651/2006. Για τον υπολογισμό του ελάχιστου αριθμού προσωπικού οι Π.Ε. Κεντρικού Τομέα, Βορείου Τομέα, Δυτικού Τομέα και Νοτίου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής (πρώην Νομαρχία Αθηνών) λογίζονται ως μια Π.Ε.

Οι μηχανοτεχνίτες ή ηλεκτροτεχνίτες οδηγοί πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον τα εξής προσόντα: α) Αδεια οδήγησης, ανάλογης κατηγορίας, σύμφωνα με το είδος του οχήματος που οδηγούν και β) Διετή τουλάχιστον αποδεδειγμένη προϋπηρεσία σε συνεργείο αυτοκινήτων ως μηχανοτεχνίτες ή ηλεκτροτεχνίτες αυτοκινήτων Εάν έχουν πτυχίο κατώτερης τεχνικής σχολής, πρέπει να έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός (1) έτους. Εάν έχουν πτυχίο ανώτερης τεχνικής σχολής δεν χρειάζεται προϋπηρεσία.

Ο διευθυντής τεχνικού τμήματος της επιχείρησης οδικής βοήθειας οχημάτων πρέπει να είναι μηχανολόγος-μηχανικός, πτυχιούχος ανωτέρας ή ανωτάτης σχολής.

Παράβολα / Τέλη

  • Κατηγορία Παραβόλου: Διάφορες Κατηγορίες (επιχειρήσεις οδικής βοήθειας πλην ασφαλιστικών). Ο κωδικός e-Παραβόλου διαφέρει ανάλογα με την Περιφέρεια που θα επιλεγεί
    Κωδικός παραβόλου
    0222-0257
    Τρόπος Πληρωμής
    ΕΛΤΑΤαμείο τραπέζηςΨηφιακά (χρεωστική/πιστωτική κάρτα)Ψηφιακά (web banking)
    Είδος κόστους
    e-Παράβολο
  • Γνωστοπ. ασφαλιστικής επιχείρησης οδικής βοήθειας
    Κωδικός παραβόλου
    0258
    Τρόπος Πληρωμής
    ΕΛΤΑΤαμείο τραπέζηςΨηφιακά (χρεωστική/πιστωτική κάρτα)Ψηφιακά (web banking)
    Είδος κόστους
    e-Παράβολο

Τι θα χρειαστείτε

Μέσα εξακρίβωσης της ταυτότητας, ταυτοποίησης και υπογραφής
Ταυτοποίηση με κωδικούς TAXISnet, Ταυτοποιητικό έγγραφο
    Γνωστοποίηση Λειτουργίας Επιχείρησης Οδικής Βοήθειας Οχημάτων
    Τι θα χρειαστείτε
    1Αποδεικτικό υποβολής γνωστοποίησηςΒεβαίωση
    Κατάθεση από
    Τήρηση από τον αιτούντα στην επιχείρηση
    Κατατίθεται από
    Νομικά πρόσωπαΦυσικά πρόσωπα
    2Δικαιολογητικά σχετικά με την επιχείρηση: Βεβαίωση ασφαλιστικής κάλυψηςΑποδεικτικά έγγραφα ασφάλισης
    Κατάθεση από
    Τήρηση από τον αιτούντα στην επιχείρηση
    Κατατίθεται από
    Νομικά πρόσωπαΦυσικά πρόσωπα
    3Δικαιολογητικά σχετικά με την επιχείρηση: Αντίγραφο της σύμβασης συνεργασίας με τους συνεργάτεςΙδιωτικό συμφωνητικό
    Κατάθεση από
    Τήρηση από τον αιτούντα στην επιχείρηση
    Κατατίθεται από
    Νομικά πρόσωπαΦυσικά πρόσωπα
    4Δικαιολογητικά σχετικά με την επιχείρηση: Αποδεικτικό καταβολής του αντιτίμου του παραβόλουΗλεκτρονικό παράβολο
    Κατάθεση από
    Τήρηση από τον αιτούντα στην επιχείρηση
    Κατατίθεται από
    Νομικά πρόσωπαΦυσικά πρόσωπα
    5Δικαιολογητικά σχετικά με την επιχείρηση: Τα νομιμοποιητικά έγγραφα από τα οποία προκύπτει κατά περίπτωση η νόμιμη σύσταση, ο σκοπός και η εκπροσώπηση του νομικού προσώπουΝομιμοποιητικά έγγραφα νομικών προσώπων
    Κατάθεση από
    Αυτεπάγγελτη (ψηφιακά)Τήρηση από τον αιτούντα στην επιχείρηση
    6Δικαιολογητικά σχετικά με την επιχείρηση: Εκτύπωση Προσωποποιημένης Πληροφόρησης από το myAADEΑποδεικτικό ΑΦΜ
    Κατάθεση από
    Τήρηση από τον αιτούντα στην επιχείρηση
    Κατατίθεται από
    Νομικά πρόσωπαΦυσικά πρόσωπα
    7Δικαιολογητικά σχετικά με το προσωπικό: Αντίγραφο ισχύουσας κατάστασης προσωπικούΠίνακας/Κατάσταση/Κατάλογος
    Κατάθεση από
    Τήρηση από τον αιτούντα στην επιχείρηση
    Κατατίθεται από
    Νομικά πρόσωπαΦυσικά πρόσωπα
    8Δικαιολογητικά σχετικά με το προσωπικό: Πίνακας με κατανομή προσωπικού ανά Περιφερειακή Ενότητα δραστηριοποίησης της επιχείρησηςΠίνακας/Κατάσταση/Κατάλογος
    Κατάθεση από
    Τήρηση από τον αιτούντα στην επιχείρηση
    Κατατίθεται από
    Νομικά πρόσωπαΦυσικά πρόσωπα
    9Δικαιολογητικά σχετικά με το προσωπικό: Τα δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύεται ότι οι μηχανοτεχνίτες ή ηλεκτροτεχνίτες οδηγοί έχουν τα ελάχιστα προσόντα του ν. 3651/2008, δηλαδή: α) άδεια οδήγησης ανάλογης κατηγορίας σύμφωνα με το είδος του οχήματος που οδηγούν και β) τουλάχιστον διετή αποδεδειγμένη προϋπηρεσία σε συνεργείο αυτοκινήτων ως μηχανοτεχνίτες ή ηλεκτροτεχνίτες αυτοκινήτων. Εάν έχουν πτυχίο κατώτερης τεχνικής σχολής, πρέπει να έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός έτους. Εάν έχουν πτυχίο ανώτερης τεχνικής σχολής δεν χρειάζεται προϋπηρεσία.Αποδεικτικά έγγραφα προϋπηρεσίας
    Κατάθεση από
    Τήρηση από τον αιτούντα στην επιχείρηση
    Κατατίθεται από
    Νομικά πρόσωπαΦυσικά πρόσωπα
    10Δικαιολογητικά σχετικά με το προσωπικό: Τα δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύεται ότι ο τεχνικός διευθυντής έχει τα ελάχιστα προσόντα του ν.3651/2008 δηλαδή πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού ανωτέρας ή ανωτάτης ΣχολήςΑποδεικτικό σπουδών
    Κατάθεση από
    Τήρηση από τον αιτούντα στην επιχείρηση
    Κατατίθεται από
    Νομικά πρόσωπαΦυσικά πρόσωπα
    11Δικαιολογητικά σχετικά με κάθε σταθμό παραμονής και μεταφόρτωσης: Βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης από ιδιώτη μηχανικόΑποδεικτικό περιβαλλοντικής συμμόρφωσης
    Κατάθεση από
    Τήρηση από τον αιτούντα στην επιχείρηση
    Κατατίθεται από
    Νομικά πρόσωπαΦυσικά πρόσωπα
    12Δικαιολογητικά σχετικά με τα οχήματα: Αντίγραφα των αδειών κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ΜΑΜΦΟ άνω των 4 τόνων που διαθέτειΆδεια κυκλοφορίας
    Κατάθεση από
    Τήρηση από τον αιτούντα στην επιχείρηση
    Κατατίθεται από
    Νομικά πρόσωπαΦυσικά πρόσωπα
    13Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσηςΑντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης
    Κατάθεση από
    Αυτεπάγγελτη (ψηφιακά)
    14Δικαιολογητικά σχετικά με την επιχείρηση: Άδεια οδικού μεταφορέα του κανονισμού (ΕΚ) 1071/2009Άδεια
    Κατάθεση από
    Τήρηση από τον αιτούντα στην επιχείρηση
    Κατατίθεται από
    Νομικά πρόσωπαΦυσικά πρόσωπα

    Νομοθεσία

    • Περιγραφή
      Νόμος 3651/2008 (ΦΕΚ Α 44) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 216 Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ Α 5).
      Νομικές παραπομπές
    • Περιγραφή
      Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 4811/2021 (ΦΕΚ Α 108) με το οποίο προστέθηκε νέο Κεφάλαιο Λ (άρθρα 206-214) «Απλούστευση πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων οδικής βοήθειας οχημάτων και συνεργατών οδικής βοήθειας οχημάτων».
      Νομικές παραπομπές
    • Περιγραφή
      Καθορισμός διαδικασίας, περιεχομένου και δικαιολογητικών, παραβόλου και κυρώσεων, για τη γνωστοποίηση της λειτουργίας επιχειρήσεων οδικής βοήθειας οχημάτων και συνεργατών οδικής βοήθειας οχημάτων.
      Νομικές παραπομπές

    Σχετικά

    Κωδικός διαδικασίας
    236384
    Κωδικός NACE
    52.21
    Περιγραφή NACE
    Δραστηριότητες συναφείς με τις χερσαίες μεταφορές

    Άλλες Πληροφορίες

    Γλώσσες παροχής
    ΑγγλικάΕλληνικά
    Τρόπος παροχής υπηρεσιών
    Εγκατάστασης

    Παρατηρήσεις

    Για την έναρξη λειτουργίας επιχείρησης οδικής βοήθειας οχημάτων απαιτείται η προηγούμενη γνωστοποίηση. Η γνωστοποίηση υποβάλλεται στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας της επιχείρησης οδικής βοήθειας οχημάτων. Εάν η επιχείρηση οδικής βοήθειας οχημάτων είναι και ασφαλιστική επιχείρηση η γνωστοποίηση υποβάλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τις αναγκαίες πληροφορίες για την ασκούμενη δραστηριότητα και υποβάλλεται από τον φορέα της δραστηριότητας, ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη για τα περιλαμβανόμενα σ΄ αυτήν στοιχεία. Κατά την υποβολή της γνωστοποίησης δεν συνυποβάλλεται κανένα δικαιολογητικό. Η επιχείρηση τηρεί τα δικαιολογητικά και το αποδεικτικό υποβολής της γνωστοποίησης στον χώρο άσκησης της δραστηριότητάς της. Μετά από την υποβολή της γνωστοποίησης η επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της. Αν πρόκειται να μεταβληθούν τα στοιχεία της γνωστοποίησης λειτουργίας της επιχείρησης οδικής βοήθειας οχημάτων, περιλαμβανομένης της αλλαγής σταθμού, προσθήκης νέου σταθμού ή διακοπής λειτουργίας σταθμού παραμονής και μεταφόρτωσης, η επιχείρηση υποχρεούται σε προηγούμενη γνωστοποίηση της επιδιωκόμενης μεταβολής ακολουθώντας τη διαδικασία αρχικής γνωστοποίησης. Αν η μεταβολή συνίσταται σε αλλαγή του φορέα της δραστηριότητας, ο παλαιός και ο νέος φορέας της δραστηριότητας προβαίνουν ο καθένας σε γνωστοποίηση της μεταβολής εντός δέκα (10) ημερών από την αλλαγή. Η γνωστοποίηση της αλλαγής φορέα αφορά μόνο τις πληροφορίες σχετικά με το νέο φορέα της δραστηριότητας και την ημερομηνία αλλαγής του φορέα. Τα δικαιολογητικά που συνδέονται με το πρόσωπο του φορέα της δραστηριότητας επανεκδίδονται στο πρόσωπο του νέου φορέα και γνωστοποιούνται με την ίδια διαδικασία. Δικαιολογητικά που δεν απαιτείται να επανεκδοθούν σε περίπτωση αλλαγής φορέα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις εξακολουθούν να ισχύουν. Σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας της δραστηριότητας, ο φορέας της δραστηριότητας προβαίνει σε γνωστοποίηση της παύσης. Για την υποβολή της γνωστοποίησης παύσης λειτουργίας ακολουθείται αναλόγως η διαδικασία αρχικής γνωστοποίησης.

    ID: 236384

    Name: Γνωστοποίηση Λειτουργίας Επιχείρησης Οδικής Βοήθειας Οχημάτων